1e rit “IJssel en oude motoren”

De motor is nog lang niet warm als ik deze op de bok zet bij ons dorpsrestaurant. Ik ben niet de eerste, Hennie is er al en al niet veel later komt Bert ons gezelschap houden, Hans, Wout, Ed en Richard volgen al snel. Keurig op 1.5 meter van elkaar op het sinds een paar dagen weer toegestane terras laten we ons de koffie goed smaken.

In slag volgorde rijden we de dijk op richting Hattem. Eerst de tank volgegooid om vervolgens de dijk langs de Overijsselse IJssel te volgen. De zon is volop aanwezig en de temperatuur is zeer aangenaam. Hier en daar een trekker op de dijk maar eigenlijk tuffen heerlijk in de richting Deventer. Voor Welsum is de dijk afgesloten dus via een omweggetje in de richting van Terwolde om daar in tegengestelde richting de dijk te berijden. Bij Welsum gaan de pont op en laten we ons overvaren naar Olst. Over de wat bredere dijk rijden we richting Diepenveen. Langzamerhand verandert het landschap van polder naar het Sallandse zand. Mooie rijen met eiken met afwisselend akker- en veeteelt boerderijen. Een zwaluw maakt nog geen zomer zeggen, maar de tientallen die ik zie doen dat wel.

Bert rijdt volgens afspraak nu een stuk voorop. De tomtom stuurt ons over prachtige landweggetjes met mooie vergezichten maar het eerste doel nadert. We hebben er een ruime zestig kilometer opzitten als de in Raalte aankomen. Het American Motorcycle Museum steekt markant af tegen de blauwe hemel. Het karakteristieke hout en in vakwerk gemetselde stenen geven het gebouw van het museum en het daaraan gekoppelde hotel iets markants, misschien wel iets Amerikaans.

Het bezoek was meer dan de moeite waard. Een prachtige collectie motoren waaronder veel Harley’s en evenzoveel Indians. Veel waardevolle en zeer oude motoren die prachtig beeld geven van de ontwikkeling van de motorfiets. Een aanrader voor elke motor liefhebber.

Bert moet richting het oosten van het land i.v.m. een andere afspraak zodat we met z’n zessen verder rijden. Via de kenmerkende Sallandse wegen rijden richting Lemelerveld en van daaruit via de kern van Ommen naar motorstop Caluna waar Bert Zielman de gastheer is. Het is er goed verpozen en de spijs en drank doen ons goed. Natuurlijk hebben we het ook even over dat wat ons bindt maar toch vooral ook over de tot dat moment geslaagde rit. Na een uurtje is het tijd om te vertrekken. Hans gaat richting de Achterhoek en neemt afscheid. Wout, Ed, Richard, Hennie en ik gaan via de provinciale weg richting Zwolle en van daaruit de A28 op in de richting van het westen van het land. Ik buig af bij Zwolle zuid. Ik heb een makkie, nog een stukje dijk en ik kan aan de koffie. De anderen hebben nog een mooi ritje voor de boeg maar het is droog en zonder te veel hinder van files zal iedereen voor het avondeten thuis zijn.

Ik zit nu achter mijn pc een beetje te mijmeren en aan de hand van wat foto’s terug te kijken op een geslaagde dag. Hoewel vallen onder de noemer DOM was het toch een beetje Tolkien ‘de reisgenoten’ en genoten hebben we.