1e rit Noord/West Overijssel 21-4-2021

Ik wil niet te laat van huis gaan om één van de eersten te zijn op N50 bij het tankstation Zalkerbroek. De 1100 4 cilinder boxer onder mijn Goldwing Aspencade van 1982 draait vlot en ik stuur de dijk op richting Kampen. Er staat een fris noorden windje en het is echt voelbaar kouder dan de dag ervoor maar het vooruitzicht op een middag toeren maakt me warm van binnen. Via Kampen rijd ik de N50 op richting Dronten en kom er tot mijn grote schrik achter dat ik de verkeerde kant op rijd. Gelukkig kan ik bij Kampen noord mijn fout herstellen en ga in de richting Apeldoorn. Even later rijd ik de parkeerplaats op van Zalkerbroek en zie al een bekende zitten één van de aldaar staande bankjes. Ik voeg me snel bij hem en met de ellenboog boksen we elkaar ter begroeting.

Het is het middaguur en het is druk op de parkeerplaats maar toch lukt het de mee toerende rijders hun motoren bij elkaar te zetten. Volledig coronaproof en met afspraken met het personeel van het tankstation wordt iedereen voorzien van koffie en een broodje en als de magen gevuld zijn gaan we op pad.

In slagorde rijden we met negen motoren via Wezep en Hattem naar de Zalkerdijk, de dijk waar de schrijver dezes woonachtig is, en meanderen mee met de naast de dijk gelegen IJssel. Over de nieuwe bruggen van de Bypass (ruimte voor de rivier) naderen we Kampen. We rijden over de IJsselkade langs een aantal historische gebouwen naar de Stadsbrug alwaar we de IJssel oversteken richting IJsselmuiden. Daar gaan we linksaf richting Genemuiden alhoewel niet allemaal tegelijk blijkt even later. De achtersten in de groep moesten stoppen voor rood licht maar door de vele bochten zag de voorste niet hoeveel er nog achter hem reden. Gelukkig had iemand het door en vonden we een inrit waar we even konden wachten. Na de hergroepering dan toch echt naar Genemuiden waar de pont opreden om het Zwartewater over te steken.

Aan de andere kant op naar Vollenhove om vervolgens een stop te maken in Blokzijl.

Als we uitgekeken zijn op het mooie Blokzijl vervolgen we de rit en gaan via Giethoorn, Wanneperveen naar Zwartsluis om vervolgens via Rouveen en Staphorst onder de A28 door richting IJhorst en Avereest naar Balkbrug te rijden. Het voornemen was om in Balkbrug bij een plaatselijke cafetaria nog wat af te halen voor de inwendige mens maar dat kon helaas niet doorgaan om dat weg was opgebroken en er niet direct sprake was van een omleiding. In onderling overleg gingen we daar uit elkaar en wel in alle windrichtingen. Mick en ik reden gezamenlijk verder met de bedoeling richting Zwolle.

In de gedachte een stukje om te rijden, zeg maar om de wegopbreking heen gokte ik op links en daarna twee keer rechts.  Een oude wijsheid van die me bij was gebracht door een oude hoofdagent toen ik als broekie bij de hermandad kwam. Nou mensen ik u vertellen dat deze wijsheid in ieder geval niet opgaat in Balkbrug. Via allerlei klinkerwegen, waarvan de een nog slechter was dat de ander, zag ik plots een bordje dat mij eraan deed denken dat we steeds verder van de A28 afreden. Dus uiteindelijk toch maar de TomTom aan en zo lukte het dan toch de A28 te bereiken.

Bij de afslag Zwolle zuid moest ik afscheid nemen van mijn maatje die nog twee uur voor de boeg had, ik had echt met hem te doen maar was aan de andere kant ook blij dat hij mee was want we zien elkaar soms te weinig, zeker in corona tijd.

En ja hoor daar was ie weer, mijn eigen Zalkerdijk. De laatste zwierend bochten na een aangename middag toeren met mensen die allemaal uit het zelfde hout zijn gesneden, die niet veel woorden nodig hebben om elkaar te begrijpen, een mooi stel.

De honden begroeten me als ik de deur binnenkom. Snel het zooitje naar buiten. Jas uit, schoenen uit en een welverdiende bak koffie. Ik kijk nog even snel in de groepsapp en zie de eerste enthousiaste berichten. Het was een mooie dag en lang genoeg. Ik zet de relaxstoel op standje zeer ontspannend weg en doe de route nog een keer, maar dan in mijn hoofd. Een geslaagde dag !!